Harry Potter som pappa…

Det är något märkligt med att se någon växa upp på vita duken. Det blir väldigt svårt att ta den personen på allvar som vuxen skådespelare. Fråga ett otal barnstjärnor om den smärtsamma övergången till vuxenroller. För några har de gått bra, för andra har det gått väldigt illa. Och en del av dem återser man vid signeringsborden när sci-fi-mässan kommer till stan. (Hej Bud i Våra värsta år).

Daniel Radcliffe måste ha suttit i en synnerligen vedervärdig rävsax där. I Harry Potter-filmerna har vi kunnat följa varje stadie av hans tonår. Detta dessutom i en filmserie om åtta filmer som hamrat in hans ansikte i medvetandet på generationer som pojken som ska bli trollkarlsvärlden frälsare.

När Sarah Michelle Gellar hoppade av Buffy the Vampire Slayer efter sju säsonger (och därmed dömde serien till nedläggning) var det med motiveringen att hon var rädd att bli för mycket förknippad med en roll så att hon inte skulle få nya bra roller. Den risken är högst påtaglig och Gellar själv har väl åtminstone i viss mån blivit ett offer för det. Någon som vet vad Luke och Leia har för sig nu för tiden förresten? Nej, just det.

Det var nog ett klokt drag av Daniel Radcliffe att ta en paus från filmen och spela teater istället. Men nu är han tillbaka i biograferna igen. Imorgon har The Woman in Black premiär. I den får vi se numera 23-årige Radcliffe som änkeman med en liten son och inte alltför ljusa framtidsutsikter i ett Charles Dickenskt London.

Jag såg filmen på filmfestivalen i Göteborg i början av året och måste erkänna att det gick sköna rysningar längs ryggradem redan i inledningen när nyligen återuppväckta klassiska skräckfilmsbolaget Hammers logotyp dyker upp på duken. Det är också en gotisk skräckhistoria av klassiskt snitt vi bjuds på. Ett helt okej sådant, tycker jag, även om den inte är utan problem. Förkärleken för att skrämmas med väldigt höga ljudeffekter känns till exempel väl lättköpt. De är dessutom onödiga när filmmakarna fått till en så bra läskig stämning.

Sedan är det ju det där med Harry Po… öh, jag menar Daniel Radcliffe. Det är väldigt svårt att se honom som vuxen och förälder. Dessutom ser han så väldigt pojkaktig ut. Han gör förvisso ett  gott arbete som skådis men det är ändå svårt att köpa honom i fadersrollen, skäggstubben till trots. Att manusförfattaren dessutom skrivit karaktären ganska tvådimensionell gör inte saken bättre.

Men det är ett första steg bort från Harry Potter och ett faktiskt inte alls oävet sådant även om skräckisar har en tendens att bli ett annat fängelse som skådespelare har svårt att bryta sig ur. Det ryktas redan om att Radcliffe ska dyka upp i en The Woman in Black 2

Senaste nytt omFilm
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.