Maskinen får en känga

Maskinen sträcker sig på nya plattan “Framgång och efterfrågan” (Universal)  från det milt underhållande (“Megalomani”) till klockrena hits (“Krossa alla fönster”). Här och där sipprar det till och med en och annan äkta känsla mitt bland allt pladder. Däremellan hinner de dock passera det fullständigt ohållbart irriterande (“Superbas”) och det direkt stötande (som när Frej rappar att han “låg med Amy Diamond innan hon blev känd”).

Det där sista citatet beskrev Frej själv som satir i en intervju nyligen. Och nej, jag tror naturligtvis inte att det är sant. Men för att det ska vara satir krävs väl ändå på något sätt att det ska vara kvickt, fyndigt och ha ett mål och syfte. Är viljan bara att chockera – vilket jag tror att det är här – är det ju faktiskt bara trams.

De har ju uppenbarligen något, Maskinen, men den studentikosa teknologhumorn gör att det blir näst intill outhärdligt att lyssna på dem.

Betyg: 2 pantrar

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.