Mando Diao möter bröderna Salazar

Caligola uppges vara ett konstnärskollektiv med rötter tillbaka till 70-talet, om det nu inte bara är en smart pr-kupp, vilket jag starkt misstänker. I denna musikaliska inkarnation rör det sig dock om ett samarbete mellan Björn Dixgård och Gustaf Norén å ena sidan och bröderna Salazar å den andra.

“Back to earth” (Musica de la santa/Sony) är frukten av detta samarbete. I ljuset av Mando Diaos senaste (sista?) platta som ju drog åt danshållet är det kanske inte samarbetet så långsökt som det kan te sig på pappret. De går all in med dansanta grooves, flöjter och blås. Det är disco, soul, funk och rhytm n blues.

Resultatet är väldigt lyckat. Dixgård och Norén har kanske inte de största soulrösterna genom tiderna men det går inte att värja sig för det grundmurade svänget och skaparglädjen på denna deras första fullängdare. För det blir väl fler? Snälla!

Betyg: 4

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.