Folk, soul och gospel med Springsteen

Visst, E Street Band är ett fantastiskt kompband men på senare år har deras hårt hårdpumpande rhytm ‘n blues på skiva haft en tendens att tvinga upp Springsteen på en nivå där hans röst låtit allt mer ansträngd. Därför är det bara positivt att bossen ger sig ut på soloäventyr med betydligt mindre högoktanig backning på nya Wrecking Ball (Sony). Så här bra har han inte sjungit sedan “The ghost of Tom Joad”.

Det här är elva sånger med betydligt mer folk, soul och gospel i sig än bredbent rock n roll och det är en miljö där Springsteens berättelser om vanliga människor som kämpar med sin överlevnad i den nya depressionens USA trivs alldeles utmärkt. Här finns uppgivenheten som smyger sig in när mörkret faller på efter dagens slit är över men också – och till sist – hoppet som får hans låtkaraktärer att trots allt ändå kämpa vidare. Det är knappast en slump att avslutningsspåret heter “We are alive”.

Betyg: 4

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.