Schlagern – ett jippo?

Foto: Jessica Gow/Scanpix

Plockar fram dagens Aftonbladet, ögnar förstasidan och blicken fastnar på en av puffarna i topp: ”Efter Ranelids seger: Artistupproret mot SVT”. Ett leende smyger sig på.

Jag bläddrar fram till nöjessidorna. Där kan man läsa rubriken ”Schlagern har blivit ett jippo”. Leende förvandlas till ett hejdlöst fnittrande.

Schlagern – ett jippo? Har den någonsin varit något annat? Minns Lasse Holms uppräknande av pizzasorter som han till och med själv driver med i en reklamfilm som går just nu. Eller Herreys som i kulörta skjortor dansade hela vägen till seger i stora finalen i sina gyllene skor. Eller Dom kallar oss mods-Kenta i sin t-tröja med ”69 – try it you like it”. Eller Vikinga-Christers Europa-hyllning. The list goes on.

Vad vore Melodifestivalen utan sina tokbidrag? En jämntjock sörja  av halvdana pojkband (Youngblood, EMD etc), före detta dansbandssångerskor (Charlotte Perelli och Kikki, Bettan och Lotta) och ett gäng artister som bara verkar komma fram ur garderoben när det vankas schlagerfestival.

Men jag kan tycka lite synd om Molly Sandén vars småfina och välsjungna ballad kom bort lite grann i Ranelids segeryra. Hon gick ju faktiskt också till final. Det är lätt att glömma.

* * *

Kan någon förresten förklara för mig varför bra band som någon gång då och då faktiskt är med alltid verkar vara det med låtar som ligger långt under deras normala standard. Jag tänker på Abalone Dots i år eller Crucified Barbara för ett par år sedan. Båda banden hade när de medverkade ett par fina plattor i bagaget och båda medverkade med låtar som inte hade platsat på någon av dem.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv