Allt förändras / inget förändras

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=8kAiQiz_XDs]

Sitter och tittar på The Unheard Music, den klassiska dokumentären från 1986 om det ännu mer klassiska Los Angeles-punkbandet med det något anonyma namnet X.

Exene Cervenka säger i den filmen i en intervju filmad, gissar jag, någon gång under 80-talets första hälft, alltså långt innan fildelningen tvingade ut rockband på vägarna igen:

”Touring is such a necessity now cause it’s the only real exposure you can get. Anybody can go on tour and have people see them and that’s real good but the radio and television, and the press… It’s nothing you can do about that. They either like you or they don’t. You have to do it yourself sometimes”.

Hon hade lika gärna kunnat säga att det är vad man kunde göra utan ett stort bolag bakom ryggen eller med ett stort bolag som inte är beredda att satsa marknadsföringspengar.

Det är märkligt hur ingenting förändras trots att allting förändras. De stora skivbolagen har tappat i både inflytande och intäkter, få tjänar längre några större pengar på att sälja skivor, radion är inte längre sättet att upptäcka ny spännande musik på och det vem som helst kan idag distribuera musik hemifrån sovrummet. Men lösningen heter nu som då: turnera! Och det ska vi väl vara tacksamma för.

* * *

Labyrint och Timbuktu regerade på Kingsizegalan. Mest gläder jag mig åt Labyrints priser (årets grupp, årets video och årets nykomling). Vad var det nu Aki i Labyrint sjöng i ”Ortens favoriter”? ”Pass på era recensioner och priser, skiter i er för vi är ortens favoriter”…

Först fick de genomgående fina recensioner (själv var jag en av många att sätta fyra och Kritiker.se visar ett snittbetyg på 3,6) för sin första riktiga fullängdare och nu kommer priserna. Hur ska de handskas med det här?

På Grammisgalan fick Masse Salazar ensam ta emot priset för årets producent. Den här gången fick han dela det med sina brorsor.

Att Kapten Röd plockade hem årets dancehall kändes självklart. Jag måste erkänna att jag blivit något konfunderad när så många verkat så förvånade över hans framgångar på P3 Guld-galan. Men jag tycker ändå att Roffe Ruff borde plockat hem priset för årets album som nu också gick till den gode kaptenen från Majorna.

* * *

TV4-ägda sjuan direktsänder Whitney Houstons begravning på lördag. Hur bisarrt är inte det???

* * *

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=z0j-S4xaNk8]

Årets video på Kingsizegalan.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv