En röst som trängde genom skvalet

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=mCg0z86ZtYk]

Whitney Houstons första tv-framträdande.

Man vaknar på morgonen och kollar nyheterna i mobilen. Whitney Houston är död. Där ute ligger det ett tunt snötäcke över stenbeläggningen.

Whitney Houston är död.

Tiden stannar till för ett ögonblick.

Ingen kan väl med bästa vilja i världen påstå att det var oväntat. När hon 1992 spelade den kvinnliga huvudrollen mot Kevin Costneri i filmen Bodyguard innebär det både hennes karriärmässiga peak – hennes version av Dolly Partons I will always love you spenderade 14 veckor i Billboardlistans topp – och början på en lång utförsbacke.
I samma veva gifte hon sig med artisten Bobby Brown, ett äktenskap som skulle bli stormigt och kantat av droger. Fokuset flyttades allt mer från hennes musik till hennes privatliv och alla de bilder som syntes i pressen på en allt mer härjad Whitney. Kontrasten mot den unga, friska och så levande flickan som syns i genombrottsvideon ”How will I know” från 1985 kunde inte vara större.

Men som sagt tiden stannar ett ögonblick.

När Whitney Houston slog igenom 1985 skulle jag precis fylla 14. Soulmusik stod ju inte precis på programmet för någon som precis hade upptäckt hårdrocken men det gick liksom inte att värja sig. Den perfekt avvägda mixen mellan disco och soul på de där tidiga hitsen gjorde sitt till men det var naturligtvis den samtidigt urstarka som uttrycksfulla rösten som fick henne att stå ut ur radions skval. Som än idag får mig att bortse från de gräsligt tidstypiska arrangemangen.

Att hon redan som 19-åring visade upp den mycket ovanliga kombinationen teknisk briljans och en ekonomi i bruket av de mest flashiga vokala effekterna; de där titta-vad-jag-kan-wailningarna som är som naglar mot en griffeltavla.
Jag är sedan barnsben en stor fan av Dolly Parton men det, om något är ett tecken på Whitney Houstons storhet, att när någon säger I will always love you” så är det, lätt motvilligt men ändå, hennes cover jag hör inuti mitt huvud.

Whitney Houston blev 48 år. Utanför på gården förvandlas snön till slask.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv