Underjorden kliver fram i ljuset

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=bdECZB_owjQ&feature=related]

Åren efter millenieskiftet fanns knappt svensk hiphop på min radar. Det fanns undantag med Looptroop och kollektivet Mobbade barn med automatvapen i spetsen. De sistnämnda med Organism 12, PST/Q, Leo och Seron gjorde något av det hårdaste jag hört någonsin i genren.

Det var ju inte direkt musik som spelades på radio om man säger så… Åtminstone inte förrän PST/Q släppte sin solo-ep Pluralis Majestis med låten Jesuskomplex. Men saker har hänt sedan dess. Svensk hiphop har gått in i en verklig guldålder.

Förra året kom hur många bra svenska hiphop-plattor som helst och när Organismen – som han numera kortat sitt artistnamn till – och DJ Large Vegas  i morse släppte ep:n God morgon framtid kom en störtflod av tweets med hashtaggen #GodMorgonFramtid – och det har i princip fortsatt hela dagen.

Och det är inte alls oförtjänt. Organismen har en fantastisk förmåga till träffande formuleringar och ett tilltalande allvar. Det här ungefär så långt från partyhiphop man kan komma, snarare musik som lämpar sig att lyssna på i lurarna när man har tid att ta till sig orden. Det här är musik på gränsen till litteratur och jag tänker inte ge mig på någon textanalys här. Jag behöver mer tid att låta lyriken sjunka in. Det förtjänar den. Men bra är det. Riktigt bra.

Att personliga favoriter som Roffe Ruff (som gjorde förra årets bästa platta alla kategorier, om ni frågar mig) och Daltone gästar gör inte saken sämre. De båda ingår för övrigt tillsammans med, bland många andra, Organismen, DJ Large, PST/Q och Hofmästarn i kollektivet Det Blå Skåpet.

Kul med omslagsbilden, förresten. Jag vet inte om det är avsiktligt men jag associerar till en ironisk Solsidan-vridning på Nationalteaterns Livet är en fest-omslag. Kanske är det jag som övertolkar men jag hoppas inte det.

Samtidigt som God morgon världen läggs ut på Spotify kommer där äntligen Petar på döda saker med pinnar, Organism 12:s fina album från 2003. Resten av katalogen, inklusive MBMA-spåren är på gång enligt hans hemsida. Det tackar vi för.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=weKG68aG74g]
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv