Disney goes depprock

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=QVc29bYIvCM]

Vad finns det för likheter mellan Joy Division och Musse Pigg? Inte så mycket kan tyckas. Joy Division är ett av postpunkens flaggskepp och ett av de mer depressiva band världen skådat. Debutplattan Unknown pleasure från 1979 är en fest i molltoner, atmosfäriskt reverb och ångest. När uppföljaren Closer kom ut i affärerna i juli året därpå hade sångaren Ian Curtis redan tagit sitt liv.

Någon på Disney ser dock tydligen en koppling i alla fall. Företaget har nämligen släppt en t-shirt vars tryck är en parafras på Unknown pleasures karaktäristiska omslag. Vågformationerna på skivomslaget bildar där just Musse Piggs silhuett. Bisarrt? Ja, en smula får man väl säga, men samtidigt lite roligt.

Tidningen Rolling Stone skriver om detta och berättar också bakgrunden till skivomslaget som är signerat designern Peter Saville. Vågformationerna är den första radiosignal i rymden som snappades upp 1967.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.