Patrik Sjöberg har rätt

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=EfK-WX2pa8c&ob=av2n]

Jag missade Idrottsgalan på SVT igår men efter att ha läst om Patrik Sjöbergs sågning av Nicke Borgs tolkning av London Calling var jag bara tvungen att kolla in den på SVT Play.

Patrik Sjöberg kallade det för en massaker och i Aftonbladet utvecklade han sin åsikt om Backyard Babies-sångarens version:
”I och med att The Clash är ett av mina favoritband, och bara för att det är OS i London i år, kan man inte ta en sådan låt som London Calling och köra den som någon Afte Ski-variant, det fungerar inte.”

The Clash är också ett av mina absoluta favoritband och all den snärtighet och den apokalyptiska undergångsstämning som de fyllde låten med är som bortblåst. Det som är kvar känns bara sävligt och utsmetat. Jag kan bara hålla med Sjöberg till 100 procent.

* * *

En annan gala; i höstas. Patti Smith fick ta emot polarpriset och på scen stod bland andra First Aid Kit. Dancing Barefoot är en av mina absoluta favoritlåtar i hennes digra låtkatalog. Första gången jag hörde den var när Wayne Hussey och Craig Adams precis hade brutit sig ur The Sisters of Mercy och bildat The Mission. Jag föll med en gång för det där suggestiva drivet. Frågan är dock om inte First Aid Kit gör den ännu bättre, ja till och med lika bra som Patti själv. Och visst är det rörda tårar vi ser rinna ned för hennes kind i klippet nedan.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=HqFbLdapNt8]
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.