Vånna Inget och alternativt 80-tal

Invasionens senaste var ju något av en uppenbarelse för oss som gillade ett mörkt punkigt och alternativt 80-tal. Ni vet den där musiken som var den diametrala motsatsen mot allt det som man annars associerar 80-talet med. Svart-vitt istället för pastellfärger. Antikommersialism istället för finansvalperier. Regn och dimma istället för sol och mer sol. Ett dystopiskt Leeds eller Manchester istället för idealiserade Los Angeles- och Miamivyer. Och så vidare.

Så kommer min gode vän och kollega Dag dragande med ett band som ”jag bara måste lyssna på”. Ja, så gjorde jag det och nu är jag fast. Jag vet ingenting om bandet med det lustiga namnet Vånna Inget. Ingenting mer än att de kommer från Småland (det står på deras facebooksida) och att de släppt en platta som heter Allvar som kom tidigare i år. En platta som jag nu alltså inte kan sluta lyssna på.

Det är en passande titel. Det är inga glada miner – mer desperation och ångest. Karolina Engdahl sjunger som om hennes liv hängde på det. Och det är ju så jag vill ha min punk.

Tankarna drar sig mot gamla favoriterna Penetration. Ett band som aldrig riktigt fick den uppskattning de förtjänade, mest på grund av dålig tajming. De dök precis i bakvattnet på den första brittiska punkvågen och var lite för ostereotypa för att funka med den mer enkelriktade andra punkvågen där fokus låg mer på simpel treackordsrock’n’roll än på att vara på allvar musikaliskt nyskapande som många av den första generationens band var.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv