Dead men tell tales

Dead men tell no tales. Så lyder ju talesättet men så är det ju inte. Det vet vi efter otaliga, mer eller mindre realistiska, tv-serier som kretsar kring brottsplatstekniker och rättsmedicinare.

Det är trångt i genren: Bones, Rizzoli & Isles, Crossing Jordan och CSI-franchisen för att bara nämna några. Senast i raden på svensk tv är Body of proof som hade premiär igår kväll på Kanal 5. Och det är väl inte så konstigt att rättsmedicinare blivit så populära att göra tv om. Det förenar ju två av de mest klassiska formaten; sjukhusdramat och deckaren. Dessutom är det en utmärkt utgångspunkt för att lägga pussel med ledtrådar. Samtidigt lämnar det publiken lite i blindo. Det är svårt att själv lägga pussel med ledtrådarna och försöka lista ut vem som är boven när seriens deckare kan dra fram tidigare okända fakta som en kanin ur hatten.

Upplägget i Body of proof är ganska generiskt om än något mer realistiskt (med tonvikten på något) än i till exempel CSI. Det är alltid uppfriskande när inte dna-test är något som snyts fram över en kafferast.

Karaktärerna blir extra viktiga om inte upplägget är så orginellt. Tyvärr är även de ganska oorginella. Hur många kriminalserier har vi inte sett med en supereffektiv högpresterande men socialt begränsad huvudperson med illa fungerande förhållande till sitt barn? Däremot är grundförutsättningen med den briljanta neurokirurgen som efter en bilolycka inte kan fortsätta med sitt jobb och därför tvingas byta karriär till rättsmedicinare ganska intressant.

Skådespelarna är utmärkta med Desperate Housewives Dana Delaney i spetsen och med John Carroll Lynch (Carnivale) och Sonja Sohn (The Wire) i fina biroller. Massor av geek-points dessutom för att Jeri Ryan (Seven of nine i Star Trek: Voyager) är med. Kul också att se Mad Men-skådisen Christina Hendricks make Geoffrey Arend. Dessutom dyker Hendricks själv upp i ett kommande avsnitt.

Mycket hänger på  kemin mellan skådepelarna och att döma av första avsnittet slår det inte gnistor om dem som det gör i Rizzoli & Isles men det finns potential som kan utvecklas.

På det hela taget är det en helt okej serie som inte riktigt står ut i den styva konkurrensen.

Buffyfaktor: 1. I avsnitt fem dyker Marc Blucas (Riley Finn i Buffy) upp i en roll.

Senaste nytt omTV
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.