Äntligen!

Arkiven på Sveriges Television och Sveriges Radio håller på att vittra sönder. Många gamla program finns bara på slitna VHS-band och när de är utslitna har en kulturskatt gått i graven. Inte för att detta är något specifikt svenskt problem. När man skulle sätta ihop en dvd-box med 80-talets största musikhändelse, Live Aid-galan, visade det sig att ingen brytt sig om att spara inspelningarna från galan. Hade man inte hittat en låda med VHS-band som stod bortglömda i en skrubb på MTV, en låda som hade varit avsedd för att brännas, hade upptagningarna varit borta för alltid.

Men nu ser det ut som att SVT:s, UR:s och SR:s arkiv kommer att räddas – och dessutom göras tillgängliga för allmänheten. I förslaget till ny budget avsätts 100 miljoner kronor till att digitlisera arkivet, lösa rättighetsproblem och lägga ut det på nätet, rapporterar Kulturnyheterna.

Äntligen. Det är våra licenspengar som betalat för programmen och nu när tekniken finns för att göra dem tillgängliga för alla, alltid, är det inte mer än rätt att vi också får den möjligheten. Risken är väl bara att man fastnar framför SVT Play några år framöver…

Senaste nytt omTV
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv