På toppen utav pallen…

 

Mobilfoto

… finns det glädje.

Det är jäkligt skönt när man just skrivit upp ett bands debutplatta och man går och ser dem live för första gången och de då lever upp till alla ens förväntningar.

Jag var på Jazzhuset i Göteborg i går kväll där Silversystrar (vars album ”Mellan rim och rådlöshet” jag gav fyra pantrar i veckan) hade releasefest. Det var precis som en releasefest ska vara: fullt med folk, bra stämning och ett band på scenen som strålar av glädje över det starka gensvaret.

Just den där glädjen tror jag spelar en stor roll i varför jag fastnade så omedelbart för det här bandet redan första gången jag hörde dem. De tycks ha genuint roligt när de skapar musik och det går igenom till lyssnaren. Jag tror också att det är därför som min sjuåring gnolar med i ”Swagger” vid lunchbordet utan att ha hört den speciellt många gånger. Det och att den har en extremt klistrig refräng…


Men det är inte bara i musiken och i ögonen på artisterna som glädjen återfinns. Det finns också en berättarglädje som är tydlig redan i ”Välkommen”, låten som inleder skivan och som de kickar igång spelningen på Jazzhuset med. I den bjuds vi in i Meldeahs och Fröken B:s värld. De placerar oss geografiskt och ger bakgrunden som sedan allt annat bygger på. Vi får lära känna dem lite grann helt enkelt och vikten av det tror jag inte kan överskattas när det gäller att bygga ett band mellan artist och publik.

Det ska bli väldigt spännande att följa Silversystrar in i framtiden.

På toppen utav pallen ser du silver…

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv