Den författarlösa boken

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=8N5Ku8Z81e8]

Klippet ovan har inte så mycket med innehållet i inlägget att göra, men jag gillar det.

Ju mer jag tänker på det ju mer förbannad blir jag. Tänk att ha skrivit en bok och när den väl kommer ut så får du inte tillbörlig cred för det.

Jag har precis läst ”Olle Ljungström – Jag är både listig och stark” (recenserad här). Som jag skriver i recensionen är det en bok som förlaget försöker få att framstå som en självbiografi genom att gömma undan författarnamnet i den så kallade kolofonen (ett fint ord jag just har lärt mig), någonstans bland det som man behöver mikroskop för att läsa.

Det känns ju i högsta grad ohederligt men som konsument är man ju van att bli blåst. Tydligen var inte ens författaren, Elin Fredrikson, med på att det skulle framställas på det här viset

– Det har varit rätt kämpigt att skriva den här boken, men jag har ändå jobbat på och gjort mitt bästa under de förutsättningar som fanns. Att då se att boken är skriven ”av Olle Ljungström” när den väl kom ut var helt bisarrt. Han har inte skrivit någonting i den, och det var tydligt att det här inte skulle vara någon typ av spökskrivarhistoria. Även gentemot Olle har det varit självklart att jag ska vara bokens författare, säger hon till Journalisten.

Aftonbladets Åsa Linderborg har ringt upp förlaget, Nygren & Nygren, för en kommentar. Hon får då svaret att Fredrikson ”bara skrivet texten” och att hon är ”skribent, inte författare”. Ursäkta, men om man har skrivit en bok – och Elin Fredrikson har uppskattningsvis skrivit cirka 80 procent av texten i boken – är man då inte författare? Och är inte skribent och författare hyfsat mycket synonymer?

 Ur Bonniers Svenska Ordbok.

Vad är det han säger, Syme i George Orwells 1984. ”It’s a beautiful thing, the destruction of words.” Lite ironiskt bara att denna språkets förstörelse skulle komma från ett bokförlag.

Läs mer här.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv