Kill your television!

Skåningar tittar lite på tv. Eller, nåja, mindre än genomsnittet i alla fall. Hela tio minuter mindre visar en färsk undersökning.

Det öppnar ju för en del frågor. Varför tittar skåningar mindre på tv än kalmariterna som ser mest på tv i landet? Och vad gör skåningarna med all tid de får över?

Den sistnämnda frågan kan vi kanske lämna därhän men den förstnämnda är värd att fundera över. De län där man tittar minst på tv är i ordning Uppsala, Stockholm och Skåne län. Det kan inte vara en slump. Länet med Sveriges äldsta bildningscentrum följt av Sveriges två mest tätbefolkade län. Min slutsats är helt enkelt att där folk har annat att ta sig för på kvällarna än att se på tv gör man också det.

Västra Götaland med det tätbefolkade Göteborgsområdet kommer i och för sig först på sjätte plats men det misstänker jag beror på att den stora del av regionen som inte tillhör Göteborg eller kranskommunerna är tämligen glest befolkad.

* * *

Sedan kan man ju tillägga att det inte är något fel ATT se på tv. Frågan är VAD man ser på tv. Och VARFÖR.

* * *

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=yan77UKYcg4]

Jag såg Ned’s Atomic Dustbin på Roskilde 1991. Spelningen var en enda väntan på en låt. Eller egentligen en enda väntan på en sak. Att få skrika med i ”Kill. Your. … Television.” Oj, vad det var värt väntan.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=sgOWTM5R2DA]

Michael Franti innan han började göra solskensreggae.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=whpf4Xs2ww8&feature=related]

”Blow up your TV, throw away your paper, move to the country, build you a home”.

”Only John Prine can make a song about an army deserter and a commercial sex worker fleeing the country joyful and uplifting” skriver någon på Youtube. Så sant.

Senaste nytt omTV
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv