Låtskrivarlegender ur tiden

Jerry Leiber och Nick Ashford. Foto: Scanpix

Många är det som gått ur tiden i sommar. Först var det Clarence Clemmons och sedan Amy Winehouse vars dödsfall kom bort lite i eftersvallet av de tragiska händelserna i Oslo och på Utöya.

Så, i måndags, nåddes vi av nyheten att två av de mest legendariska låtskrivarna genom tiderna gått bort; Jerry Leiber och Nick Ashford.

Jerry Leiber var ena halvan av teamet Leiber/Stoller vars namn återfinns på ett oräkneligt antal blues, rock’n’roll och doowop-klassiker under framförallt 50- och 60-tal, låtar som inte minst Elvis Presley hade stora hits med.

Nick Ashford skulle tillsammans med sin fru Valery Simpson bli stora stjärnor på diskohimlen på 70- och 80-talen under namnet Ashford & Simpson. ”Solid” är en stor hit från den tiden men deras bana som låtskrivare tillsammans började redan när de möttes 1964. 1967 fick de en stor hit med ”Ain’t no mountain high enough” som spelades in av Marvin Gaye och Tammi Terrell.

För att hedra Jerry Leiber och Nich Ashford har vi satt ihop en spellista med dem. Lyssna på den här.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.