När AC/DC kom till byn…

När man är född och uppväxt i Falkenberg under 70- och 80-talen är man inte direkt rikligt försedd med stora band som kommer till stan och spelade. Visst finns den lokala musikföreningen som tar dit en del band och under några år i början av 90-talet var jag själv involverad i den och arrangerade spelningar. Men de riktigt stora internationella banden, nej, de får man söka sig till större städer för.

Två spelningar har dock nått närmast mytisk status. Inte för att jag sett någon av dem, jag vara alldeles för ung. Dels var det UFO (de med Doctor, Doctor och Michael Schenker på gitarr) som spelade i Tullbroskolans aula (min högstadieskola) och dels var det en spelning där en galning i skoluniform skuttade runt med en Gibson SG på scenen. Den sistnämnda spelningen ägde rum idag för 35 år sedan.

Om man åker någon mil inåt landet från Falkenberg och håller blicken till höger om landsvägen ser man en liten, liten festplats i en skogsdunge. Det är dansbanan Cortina och det var här som bröderna Young, Bon Scott och de andra i AC/DC för första gången klev upp på en svensk scen som mellanakt till ett dansband.

En udda kombo – AC/DC och ett dansband – och knappast någon succé.

– Folk höll för öronen. Samtidigt började de kulörta lamporna vid dansbanan slockna, minns Jan Gille som var chaufför åt bandet på turnén i Göteborgs-Posten.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=BNIsKOwzv08]

Inte live i Falkenberg men väl från rätt år…

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.