Ljudet från gatan

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=z-7CAG9BQc8]
Övervakningskamerorna svävar över husen i miljonprogramsförorten och människorna som rör sig bland dem, på det tecknade omslaget till Labyrints EP Miljonprogrammerade. Polisen patrullerar bland knark, kriminalitet och arbetslöshet.
“Du hittar oss bland höghus och paraboler/bland droger och buggade telefoner/Ibland kanske du hittar oss på kåken/Men du hittar oss oftast på området” rappar Jacco från hiphopgruppen Labyrint i “Trakterna” från förra året.

En gång i tiden var det N.W.A. som låg i fejd med polisen i Los Angeles och kallades The most dangerous group in the world. Ska man tro den svenska polisen så är det Labyrint från Gottsunda, Uppsala, som är Sveriges farligaste grupp just nu; så farliga att de inte bör få spela på kommunala fritidsgårdar. Anledningen? De är förment drogförhärligande.

För några veckor sedan släppte de sin första riktiga EP, ”Miljonprogrammerade”, och bilden som jag tidigare haft av dem, som skarpa iakttagare och uttolkare av livet i de svenska förorterna, förstärks. Och det med både humor, svärta och en kompromisslöst sväng. “Vi har det som folk har saknat, hiphop, reggae, dancehall direkt från gatan”, sjunger Jacco i “Fingrarna i luften”. Precis så är det.

Visst har polisen rätt i att drogerna spelar en stor roll i bandets texter men är de förhärligande? Inte mer än många rock- och popband som aldrig blir stoppade när de ska spela på fritidsgårdar. Dessutom sätter Labyrint in drogerna i ett sociopolitiskt sammanhang. De skildrar en vardag långt från den medelklasstillvaro som är dominerar i media och det offentliga samtalet. En verklighet som annars mest beskrivs utifrån, som till exempel här.

Varför brinner bilarna på förorternas parkeringar? För få poliser och för milda straff, säger många som aldrig satt sin fot i Alby, Hammarkullen eller Rosengård. Men kanske är orsaken en helt annan och kanske får man reda på den om man lyssnar på de som faktikiskt bor i områdena. Lyssnar man på Labyrints texter, framträder fattigdom och alienation – känslan av att inte vara en del av samhället – som tydliga skäl.

“Finns ingen kärlek kvar / Vi rånar på ägodelar / Du har beväpnade barn / Jag ser dom råna närbutiken / Dom har dåliga förebilder / Och dom ploppar i sig piller för att blockera bekymmer / Men dom är kvar där dom var / Misär förtär våran stad” rappar Aki på 2010 års “Kärleken?”.

När Aki och Jacco från Labyrint dök upp på Carlitos “Babylon brinner” från förra året var analysen klockren:“Kapitalismen kraschar men det är svårt att skratta / för det är jag här på botten som blir varslad / och tvingas hämta kassa stå på hörnet och hustla” rappar Aki.
Droger och religion framstår som de enda alternativen – effekten är densamma: “Hoppet om paradiset gör oss tvungna att vända andra kinden, svälja alla bekymmer, tacka och ta emot och hoppas på ett bättre alternativ i himlen men det enda som finns där är satelliter som tar bilder.”

Sen kommer Jacco in på refrängen: “Jag ser dom ler, jag ser hur dom står där breve och hela gatan vet att det är deras fel vad som sker så jag kliver fram och jag bränner ner – Babylon brinner ner.”
Kanske gör polisen rätt som lyssnar på Labyrint även om slutsatserna de drar är felaktiga. Det här är inte musik som behöver stoppas, det är texter som behöver höras.

På fredag spelar Labyrint ett stenkast från mina trakter. Då tänker i alla fall jag lyssna. Vem vet. Man kanske lär sig något om sin samtid. Med tanke på att åldersgränsen är 13 år lär jag i alla fall vara äldst där.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.