Det blir aldrig detsamma

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=knVbfhmME1g]

Clarence Clemons är borta. Ironiskt nog var det ett stroke som tog livet av en man som var känd just för sitt stora hjärta. Det blir aldrig detsamma att gå och se Bruce Springsteen igen.

Jag kände naturligtvis inte Clemons personligen och har aldrig träffat honom. Men jag har sett honom några gånger live och bara av att se honom på scen och höra det sett på vilket han trakterade sin saxofon gick det inte att ta miste på hans värme.

Personkemin i E-Street Band, framförallt den mellan de medlemmar som spelat tillsammans sedan den klassiska uppsättningen blev komplett 1975, har alltid varit det som gjort en spelning med dem till något alldeles extra. Clemons själv fanns med redan vid starten 1972.

Nu finns varken Danny Federici, även han ursprungsmedlem, som dog i cancer 2008 eller Clarence Clemons ibland oss längre. Bruce kommer aldrig mer att ha den store mannen att luta sig emot på scenen, han kommer aldrig mer att introducera honom sist av alla, och på det mest extravaganta sättet och vi kommer aldrig mer få höra honom låta sin sax rulla ut över ett utsålt Ullevi.

Är det här döden för E-Street Band?

Kanske. Det är ett stort band och av 1975 års medlemmar, de som gjorde Born to run – Bossens första riktiga klassiker, finns ju såväl Steve van Zandt som Gary Tallent, Max Weinberg och Roy Bittan kvar. Men E-Street utan The Big Man känns liksom inte rätt. För även om Springsteen kan skoja och ha kul med Little Steven på scenen så är det en stor del av bandets hjärta som slutar slå nu när Clemons är borta.

Jag har i alla fall svårt att tänka mig Bruce Springsteen & the E-Street Band med en annan saxofonist som ska försöka fylla det stora, stora hål som Clemons lämnar efter sig. Och det både som person och som musiker.

Senaste nytt omRock
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv