Metallica + Lou Reed = sant!

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=MuYcbEYbN_A]

Mannen som var med och skapade en ohelig allians mellan konstmusik och rock på 1960-talet och sedan fortsatte med att ge den en litterär dimension (i konkurrens med en viss Bob Dylan) ska göra en platta med bandet som var med och skapade thrash metal i början av 80-talet.

Det kan man läsa i en artikel på RollingStone.com som lades ut tidigare idag.

Enligt artikeln ska plattan låta som en kombination mellan Lou Reeds Berlin från 1973 och Metallicas Master of Puppets från 1986. ”Ett äktenskap skapat i himlen” säger Reed i artikeln. Två fantastiska plattor förvisso – men i kombination? I min hjärna känns det som en väldigt märklig blandning men vem vet?

Detta är dock  inte första gången Lou Reed och Metallica samarbetar. Första gången det hände var, som klippet ovan visar, för två år sedan på Rock n Roll Hall of Fames 25-årsjubileum. Själv kan jag tycka att den version de gör tillsammans av Velvet Underground-klassikern ”Sweet Jane” känns lite tungfotad och jag saknar det skönt slappa groovet från originalet som passar så väl till Reeds ordrika text.

Från början var det tänkt att projektet skulle vara omarbetade versioner av gamla låtar ur Reeds katalog men utvecklade sig till något helt annat. I stället blir det tio helt nya låtar som Lou Reed skrivit till en uppsättning av den tyske dramatikern Frank Wedekinds pjäs Lulu, något som får mina förväntningar att stiga en smula eftersom jag skrev min c-uppsats i dramatik om just honom.

Jag kan också tänka mig att Wedekind själv, som var något av den tyska dramatikens gosse ruda när det förra seklet ännu var ungt, hade uppskattat den oortodoxa kombinationen.

Enligt Metallica-trummisen Lars Ulrich ska skivan vara till 90 procent färdig men inget släppdatum är satt ännu.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv