Årets bästa skiva så här långt

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=3dYWof3QZbQ]

Ögonblicket när allt faller på plats. Så kan man beskriva det Toronto-bandet Fucked Ups nya platta David comes to life. Det är förvisso ett ganska långt ögonblick –  en berättelse över 18 låtar och 78 minuter – men ändå.

På ett par fullängdare och en lång rad singlar, tolvtummare och EP:s har bandet under sin tioåriga karriär gjort begåvad och mångfacetterad hardcorepunk som fräst ilsket åt genrens ganska tajta ramar. Och allt har lett fram till det här: mästerverket.

De där ramarna rämnar nu fullständigt. Kring sångaren Damian “Pink Eyes” Abrahams traditionella hardcoresång och en inte sällan benhård rytmektion slingrar sig vackra gitarrfigurer som hämtar näring från så vitt skilda källor som Hüsker Dü blixtsnabba punk och The Byrds skimrande psykedeliska folkmelodier. Då och då fyller basisten Sandy ”Mustard Gas”  Miranda på med skönsång som en skön kontrast till ”Pink Eyes” som mest låter som en uppretad bulldog.

Det är hissnande musik: brutalt, mjukt, vackert och ilsket om vartannat. Utan att vara särskilt svårlystnad är det musik som utmanar lyssnaren och gör upp med invanda föreställningar om hur hardcore ska låta. Årets bästa skiva så här långt.

Det är också skönt med ett band som faktiskt tar albumformatet på allvar. Kanske inte så mycket för att det är en konceptplatta med en sammanhängande berättelse som för att den musikaliskt hänger ihop.  Trots att bandet utvecklat sitt sound och plockat in mängder av influenser utifrån så är David comes to life mest av allt en musikalisk enhet, inte bara en samling låtar som är bra var och en för sig, och det är också en del av dess storhet.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=yhgOt7YFN0I]
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv