Get well, big man!

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=VH_NvYPBDY0]

Det står illa till med Bruce Springsteens ständige sideman, den i dubbel bemärkelse store Clarence Clemons. I natt svensk tid fick Rolling Stone bekräftat att han drabbats av en stroke även om det var oklart hur allvarlig den är.

Clarence Clemons är en av två kvarvarande ursprungsmedlemmar i E-Street Band (Springsteen inte medräknad). Han var med redan 1972, två år innan bandet faktiskt tog sig det namnet. Av de övriga lämnade både Vini ”Mad dog” Lopez och Danny Sancious bandet 1974 medan Danny Federici var kvar till hans cancer tvingade honom att hoppa av ett år före sin död 2007. Kvar till dags dator är förutom Clemons basisten Gary Tallent.

Jag har sett Clarence Clemmons backa Springsteen med sin saxofon vid ett antal tillfällen och han har alltid varit klippan i bandet, oavsett hur hans hälsotillstånd har sett ut. Ryggen har krånglat för honom, liksom knän och höfter. Ibland har han varit nästan orörlig på scen när jag sett honom, ändå har hans närvaro varit så enormt påtaglig att det ter sig svårt att tänka sig en E-Street Band-spelning utan honom.

Till Rolling Stone sade Clarence Clemons i februari att inget annat än döden kan hindra honom från att spela med det band och den man som gjort honom till en legend:

– As long as my mouth, hands and brain still work I’ll be out there doing it. I’m going to keep going ’til I’m not there anymore. This is what’s keeping me alive and feeling young and inspired. My spiritual teacher Sri Chinmoy told me that my purpose in life is to bring joy and light to the world, and I don’t know any better way to do then what I’m doing now.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=ya8Oh9UIQV4]

I videon ovan uppträdde Clemons tillsammans med Lady Gaga för ett par veckor sedan i finalen av American Idol. I det nedan pratar han om hur han mötte Springsteen i början av 70-talet. Klippet är en del av en intervju som gjordes för en radiospecial betitlad ”Big Man Radio” för två år sedan.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=HRFPWWoxpro]

* * *

Mer dåliga nyheter.

I förrgår kväll satt jag och tittade på en dokumentär om Ahmet Ertegun och hans Atlantic Records. I den förundrades jag inte minst över hur jag lyckats missa finfina doowop-gruppen The Coasters.

Under 50- och 60-talen spelade de in en lång rad hits signerade den legendariska låtskrivarduon Jerry Leiber och Mike Stoller för Atlantics underetikett ATCO.

I går gick så bandets ständige ledare och leadsångare Carl Gardner Sr. bort, rapporterar Showbiz411.com. Han blev 83 år gammal.
– Carl was one of the great lead voices of the early rock and roll era, säger Sam Moore från soulduon Sam & Dave enligt sajten.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=lXgzQQ5XsHc]

Uppdatering angående Clemons hälsotillstånd finns här.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv