Glee och ekonomin…

Det är mycket snack i Glee om budgetnedskärningar… Men ibland undrar man hur illa det är ställt med budgeten för showkören som ständigt mobbas av Sue Sylvester, skolans cheerleader-coach. Notera guran som snubben till vänster i screencap:en ovan spelar på. Den har Puck, snubben till höger, lite nonchalant räckt över till honom när han ska sjunga upp för kören.

Notera loggan på gitarrhuvudet. Där står det Martin & Co. Det är namnet på gitarrtillverkaren som gjort gitarrer som alla från Elvis till Neil Young gjort till sina. Knappast någon gitarr som ofta ses i ett klassrum, och om den skulle finnas där så lär det inte vara hos någon skola med budgetproblem.

* * *

Ja, jag vill ha en Martin. Gärna en D100 De Luxe i brasiliansk jakaranda. De kostar – med den dagsaktuella dollarkursen – 651 754 kronor och 60 öre. Men nej, även om man bortser från att min ekonomi knappast tillåter instrument i närheten av den prisklassen så gör min gitarrteknik mig knappast förtjänt av en.

Fast en bra gitarr gör en inte till en bra gitarrist men en dålig gitarr kan hindra en från att bli det…

* * *

Jag såg Crosby, Stills, Nash & Young spela i Tacoma i februari 2000. I slutet av Long time gone kastade David Crosby upp sin gitarr högt, högt i luften för att sedan fånga den i halsen när den var på väg ned.

Neil Young tittade på honom med milt ogillande och sa: ”You can’t do that – It’s a Martin!”

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv