Det var bättre förr – eller nåt…

Lena Meyer-Landrut. Foto: Nigel Treblin/dapd/Scanpix

Ja, jag erkänner. Jag såg melodifestivalen i lördags. Precis som alla andra år.

Det är väl någon slags avancerad form av självplågeri. Det är ju inte direkt min musik, om man säger så. Och i år var det en ovanligt jämntjock sörja där bara två bidrag stack ut – Irlands galna och speedade hata-eller-älska-tvillingar och Tysklands Lena Meyer-Landrut som precis som förra året stod för festivalens bästa låt och framträdande.

Förra året blev det seger och i år räckte det till en tiondeplats för Lena. Hur som helst är hennes låt Taken by a stranger faktiskt riktigt bra och det enda av bidragen jag skulle kunna tänka mig att lyssna på i något annat sammanhang. Det känns dessutom som att hon växt och mognat som artist sedan förra året. Satellite som hon vann med levde högt på hennes personliga charm och speciella röst.

Har vi sett Melodifestivalen föda sin första riktiga stjärna på evigheter?

* * *

Men snygg var schlagerfinalen i alla fall. Den där videoskärmen skulle göra U2 avundsjuka. Det är på något sätt ironiskt att det för en föreställning som bjuder på det bästa och mest avancerade av tv- och scenteknik läggs ned så lite krut på den musikaliska kvalteten.

* * *

Kan någon förklara för mig varför Frankrikes bidrag var segertippat? Det var gräsligt…

* * *

Det var bättre stil på schlagermusiken förr i världen. Eller var det? Norska Wenche Myhre har ställt upp flera gånger i den norska uttagningen utan att gå vidare till den europeiska finalen. För Tyskland har hon dock tagit sig dit två gånger, dock inte med nedanstående underbart töntiga nummer som jag snappade upp när kamrat @Hemjazz twittrade om det…

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Z0qUIisClkE&NR=1]

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv