In bed with Gaga


Det är en bra konsertfilm, Lada Gaga presents the monster ball tour at Madison Square Garden, som visades på SVT igår kväll. Några inledande sekvenser i svartvitt, lite likaledes svartvita backstageklipp och så då den färgsprakande föreställningen.

Själva showen är i allt väsentligt den samma som på Malmö Arena i vintras. Någon ny låt, någon ny kreation; annars känns det mesta igen. Och visst är det kul att återse The fame monster, den inledande scenen som ser ut som hämtad ur filmen Warriors och den härligt flippade isdrottning möter frihetsgudinnan-dräkten. Framför allt gillar jag acapellaversionen av Born this way som hon och körtjejerna gör i logen efter spelningen.

Man kan dock fråga sig om varför en public service-kanal väljer att visa den just nu. Det är förvisso bra att svensk tv inte ligger alltför långt efter USA – den visades på andra sidan Atlanten en knapp vecka innan vi fick se den – och med nedladdningen har det ju mer eller mindre blivit en nödvändighet att vara snabbt på det.

Men är det ändå inte lite väl mycket att leva i symbios med skivbolagen när den stora statliga public service-stationen bara en och en halv vecka innan ett stort skivsläpp visar en konsertfilm med den aktuella artisten? Samma dag som filmen visas kommer det också, som av en händelse, ut att plattan släpps fem dagar tidigare på Spotify. Maximalt momentum, med andra ord.

Jag säger inte kategoriskt att det var fel av SVT att visa filmen. Det är en bra konsertfilm och Lady Gaga är världens just nu största popstjärna. När hon släpper nytt är det en stor nöjeshändelse och SVT har en skyldighet mot sina tittare att vara aktuella. Men det är inte oproblematiskt.

Jag vill dessutom minnas att SVT var ute i blåsväder och fick en massa kritik för just det här i samband med en Tomas Ledin-dokumentär för tiotalet år sedan.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Kk2YjyqOGu8]
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv