Depprimerade musiklyssnare

Bland de tonåringar som lyssnar mycket på musik är risken 80 procent större än bland de som inte gör det. Detta slår en undersökning som gjorts på University of Pittsburgh fast. Undersökningen slår dock inte fast vad som är hönan eller ägget. Är det musiken som orsakar depressionen eller tvärt om?

Nog för att det finns mycket i musikvärlden som gör mig deprimerad (autotuner, melodifestivalsmusik och dansband för att nämna några exempel). Jag tror ändå att det är betydligt troligare att deprimerade ungdomar söker tröst i musiken än att musik gör lyssnaren deprimerad.

Nick Cave sade en gång i en intervju att det gjorde honom väldigt irriterad när hans i grunden så mörka musik blev kallad deprimerande för: ”How could something that’s intellectually stimulating be called depressing?” Alltså: Om du kallar min musik deprimerande säger du också därmed att den inte stimulerar dig intellektuellt.

Jag är inte säker på att alla håller med honom om den definitionen. Det finns säkert de som blir sorgsna av sorgsen musik likväl som att många andra finner tröst i den. Men: om man inte finner tröst i musiken man lyssnar på kan man ju alltid stänga av eller byta.

* * *

För övrigt anser jag det för jävligt att polisen och andra myndigheter har börjat agera smakdomare och censorer när det gäller vilka band som får komma och spela, något som drabbat hiphopgruppen Labyrint vid två tillfällen de senaste två veckorna, dels i Växjö och dels i Värnamo.

Man kan fråga the powers that be vilka delar av verkligheten som inte ska få skildras och varför. Man kan också fråga dem om de aldrig lär sig något. Hur många känner inte idag till Labyrint som inte hade en aning om vilka de var för två veckor sedan? Censuren har plötsligt gjort dem kända för helt nya grupper av potentiella lyssnare. Och det tycks ju alltid fungera på det sättet.

Försök undertrycka en kulturyttring och du häller bara bensin på elden.

Ametist Azordegan skriver bra om det här.

Se ett inslag i SVT:s Kulturnyheterna här.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=wLKM_jWsOXM]
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.