Svensk festival trea i Europa

Håkan Hellströms publik på Way out West 2010. Foto: Ralph Bretzer

Way out West är långt ifrån störst i Europa men har snabbt skaffat sig gott rykte här på hemmaplan. Och visst är det en trevlig festival. Bra bokningar varje år, bra organisation, ingen jobbig camping och möjlighet att ha schyssta kläder på sig. Detta dessutom i anslutning till centrala Göteborg så man kan lämna området och ta en öl i glas på krogen i stället för i plastmugg utanför ett tält.

Men det goda ryktet har tydligen spridit sig även utanför landets gränser. När brittiska Time Out listar Europas fem bästa festivaler hamnar Way out West på tredje plats.

”No shoot-outs, swinging saloon doors or stage coaches maybe, but plenty of ops for good times in picturesque Slottskogen park (with elk!) in Sweden’s second-largest city, and organic food adding to the sonic and scenic attractions” kan man läsa på tidningens sajt.

Men det är inte bara Göteborgarna som kan skatta sig lyckliga över listan. Allra gladast kan befolkningen i Barcelona vara. Listan toppas nämligen av Benicassiom och Primavera, båda i eller nära den katalanska huvudstaden.

Med tanke på att både fjärde och femte platsen på listan innehas av kroatiska festivaler får man väl anta att Time Outs redaktion helt räknat bort de inhemska brittiska festivalerna när de talar om europeiska festivaler.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.