Punkare går nedför minnenas allé

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=nUrNT0POQ_I]

En gång i tiden beskrev Talking Heads– och Tom Tom Club-basisten Tina Weymouth Englands punkstoltheter The Clash som åldrande pubrockare som ljög om sin ålder. Det här var någon gång i början av den brittiska punkeran när New York-storheterna Talking Heads tillsammans med Ramones kom till London på turné.

Visst var det sant. Joe Strummer fyllde 24 år sommaren 1976 när den brittiska punken föddes. 24 år. Det var lastgammalt då och knappast en ålder man stoltserade med om man ville bli tagen på allvar på punkscenen. Och visst hade han en bakgrund i pubrockarna The 101’ers. (Mick Jones kom från glamrocken, Paul Simonon var reggaesnubbe och ursprungstrummisen Terry Chimes – med det fantastiska artistnamnet Tory Crimes – var inne på soul.)

Av nödvändighet försvann naturligtvis sådan extrem åldersfascism. Punkarna fick lära sig åldras som alla andra. Och ingen har gjort det med större värdighet än Bad Religion, kanske för att de aldrig brytt sig särskilt mycket om punkens utanpåverk.

Nyligen lade Bad Religion upp sin nya video till låten Wrong way kids (från senaste plattan The dissent of man) på Youtube. I den går de nedför minnenas allé med videoklipp från 1981 och framåt. Trots allt högre hårfästen och andra karriärer vid sidan om har den forna glöden inte falnat nämnvärt.

Så här beskriver bandet själva låten och videon i ett utskick till sin mailinglista:

”The song is an attempt to describe what it felt like to come of age in the burgeoning Los Angeles hardcore scene, and what it feels like looking back on it today after all we’ve been through together. We thought we could capture the vibe of the song by making a tribute to our oddball family – a home movie of sorts.”

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=zz5Y282vXi0]
Senaste nytt omPunk
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.