Ur arkivet: Transvision Vamp

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=UH1Rs6LSvBs]

Klickade mig runt lite på måfå på Spotify och snubblade på en gammal favorit från pastellfärgernas årtionde.

Att inte falla för Transvision Vamp (1986-1991) var liksom aldrig ett alternativ med de där fantastiskt snärtiga bubbelgumpoplåtarna och den underbart trashiga Wendy James på sång. Kritikerna var inte nådiga motbandet när det begav sig men jag älskade dem. Det blev tyvärr bara två bra plattor och en mindre bra innan bandet gick i graven.

Wendy James fick en hel popvärld att lyfta förvånat på ögonbrynen när hon vände sig till Elvis Costello för hjälp med sin solodebut. Costello med sin intellektuella powerpop och creddiga status var ungefär så långt från Wendy James image man kunde komma men resultatet, plattan Now ain’t the time for your tears (1993) som Costello skrev, blev faktiskt rigtigt bra.

Jag misstänker att Costello flinade nöjt när han skrev låten nedan, ”London’s brilliant” där han lyfter riffet från The Clashs Clash City Rockers och kombinerade det med textraden ”Digging up the bones of Strummer and Jones”. Och titeln får väl ses som en blinkning till Clashs Londons burning. Notera att det talade introt är Kosmo Vinyls introduktion till The Clashs legendariska Shae Stadium-spelning.

Någon större kommersiell framgång blev plattan dock aldrig. Efter den försvann Wendy James från min radar även om hon fortsatt att göra musik, dock med något (mycket) lägre profil. Så sent som förra året kom senaste plattan I came here to blow minds. Tyvärr verkar det som att både hon och bandet fallit rätt mycket i glömska. Svenska Wikipedia har inte ens artiklar om dem och normalt så heltäckande Allmusic.coms biografi över Wendy James slutar vid 1993.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=owgIpWMLESc]
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv