Brott & straff

Kulturbloggens Gunilla Wedding kommer förbi med dagens glada överraskning; Kajsa Grytts Boken om mig själv som jag ska recensera. Det får mig in på ett Tant Strul/Kajsa Grytt-maraton på Spotify.

Jag hade glömt hur jäkla bra och stark Brott & straff – Historier från ett kvinnofängelse är. Efter att ha lyssnat på den påminns jag om varför jag satte full pott i betyg när den kom 2006. Texterna bränner ordentligt. Fler av dem är skrivna av, eller baserade på berättelser från, kvinnor som sitter i fängelse. Thåström dyker upp för en duett – den första duetten han gjort på skiva, om jag förstått saken rätt – på Bara vi står ut.

Den borde räknas till de svenska klassikerna men den statusen har den väl inte riktigt fått. När jag kollar på Kritiker.se som samlar professionella skivrecensioner har den ett snittbetyg på medelmåttiga 2,9. Men jag står för mitt omdöme. Det är en viktig skiva som dessutom ger röst åt en grupp som väldigt få bryr sig om att lyssna på.

Lyssna på plattan här. Nya skivan, En kvinna under påverkan, som släpptes i dagarna är inte dum den heller. Den kan man höra här. Fredrik Thunbergs recension av den kan man läsa i dagens Skånskan (spoiler: den fick fyra pantrar).

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=tSu3gXv7Z9E]
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.