Elizabeth Taylor överlevde runmakaren

Tre klassiska teaterpjäser som blev tre likaledes klassiska filmer med Elizabeth Taylor.

Mel Gussow, New York Times legendariske teater- och filmkritiker, skrev tidningens dödsruna över Elizabeth Taylor. Det är en av cirka 4 000 texter han skrev för tidningen men han skulle själv aldrig få se den publicerad.

Det är knappast någon hemlighet att stora medier förbereder dödsrunor för kändisar långt innan de är döda. I fallet med Elizabeth Taylor ledde tillfälligheternas nyck till en ödets ironi.

Att den kanske sista stora stjärnan från Hollywoods gyllene era skulle gå bort kom kanske inte som världens största överraskning. Hon var ju trots allt 79 år gammal och det är klart att en tidning av New York Times storlek hade en dödsruna förberedd. Så väl förberedd faktiskt, att dess författare hann gå bort inte mindre än sex år innan objektet för runan.

Sålunda lyder bylinen:
”Mel Gussow, the principal writer of this article, died in 2005. William McDonald and William Grimes contributed updated reporting.”

För övrigt anser jag att hon var helt lysande i filmatiseringarna av Tennessee Williams Katt på hett plåttak och Shakespeares Så tuktas en argbigga. I den sistnämnda spelade hon mot Richard Burton som hon var gift med inte bara en utan två gånger. Det sägs att de privat fick många tillfällen att träna på att gräla, något som kom väl till pass i den filmen.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv