Pi-dagen 2: Kate Bush och mattenördarna

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=kZSHr5E7fZY]

Lite random internetsurfande för mig till ett brittiskt forum för mattelärare. Fråga mig inte varför. Jag kan ändå inte förklara. Jag är varken mattelärare, engelsman eller i egentlig mening någon mattenörd – snarare nörd i största allmänhet.

Ett inlägg från 2009 handlade om Kate Bush och hennes låt Pi (som finns med på hennes senaste skiva Aerial). I den låten sjunger hon ett stort antal decimaler på det heliga talet.

Men!

Det blir fel. 52 nuffror in sjunger hon 58231 och så kan man inte göra – det ska ju vara 58209. Det har ju naturligtvis inte gått någon (host host) förbi. Inläggsskribenten refererar till ett radioprogram på brittiska kanalen Radio 4 där programledaren hävdade att eftersom pi är oändligt långt och ickerepetitivt så måste Kate Bushs sekvens finnas någonstans i pi.

Med i samma radioprogram fanns matematikern Toby O’Neill som till och med hade en term för det: ”The Kate Bush conjecture” – stället där Kate Bushs talföljd återfinns i Pi.

Coolt!

Jag vill också ha en egen matematisk term döpt efter mig, även om det bara beror på ett misstag.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.