Om TV-apparatens snara död

– Melodifestivalen är det enda tillfället när det är socialt acceptabelt att sitta och gnälla en timma i sträck, säger Gabriella.

Vi sitter två familjer i en hyrd lägenhet i Sälen och tittar på tv, käbblar om vilka låtar som är sämst, vilken deltävling som varit uslast, vem som sjunger mest falskt och vilka som faktiskt, trots allt kommer gå vidare. Det är TV som social mötesplats IRL.

Jag läser en intressant artikel i Göteborgs-Posten (hittar den inte på nätet – därför ingen länk) om TV:ns möjligt förestående död – eller i alla fall degradering till möbel snarare än mediamaskin.
Själv är jag av uppfattningen att den kommer att förändras snarare än dö. Storleken är naturligtvis av betydelse. Fråga dig själv: ser du hellre den nya storfilmen på stor bioduk eller liten mobilskärm?
Jag tittar gärna på tv-serier på datorn när jag sitter på tåget men föredrar dem ändå på den stora platt-tv:n.

Den sociala aspekten ska inte heller underskattas. Att samlas framför “dumburken” och gnälla på Melodifestivalen, heja på landslaget i fotboll eller följa skidlandslagets framgångar – eller brist på desamma – i Holmenkollen. Över de senaste två decennierna har vi sett en ökad tendens att följa stora sportevenemang tillsammans med andra på krogen – det om något visar väl tv-mediets sociala potential. TV kan vara både en isolerad ensamsysselsättning och ett kollektivt deltagande. Den förstnämnda delen kommer nog allt mer att flytta ut till andra plattformar medan den andra kommer finnas kvar.

TV:n och internet kommer sannolikt att fortsätta att sammansmältas med internet. SVT-Play och liknande koncept kommer vi ha direkt i digital-tv-boxen där vi kan välja när vi vill se programmen samtidigt som live-events som just Melodifestivalen, sportevenemang och stora nyhetshändelser som oroligheterna i Mellanöstern kommer att fortsätta att sändas när de händer.
Ett visst utrymme för ett programlagt utbud kommer det nog också att finnas både plats och en publik för. Vill man verkligen alltid välja själv exakt vad man ska se? Ibland är det inte fel att se något som man inte planerat och låta sig överraskas av något som man inte trodde skulle vara intressant men faktiskt visade sig vara det.

* * *

SVT lägger för övrigt ned A-Ekonomi. Äntligen!

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.