Skinnplågare och Gagas nya video

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=WQlgk0Uj75c]

Ser ett klipp där Frank Zappas gamle skinnplågare Terry Bozzio visar upp sina färdigheter i ett tre minuter långt trumsolo. Det är ruggigt imponerande när det gäller teknik, snabbhet och rytmkänsla. Men är det musik? Jag vet inte. Snarare trumspel som idrottsgren.

Jag blir avsevärt mycket mer imponerad när jag ser en trummis som Budgie (Sioxsie & the Banshees/The Creatures) bygga hela låtar runt slagverken utan att för den sakens skull hemfalla åt renodlade solon. Jag minns en magisk kväll med The Creatures på The Fenix Underground i Seattle hösten 1999. Budgies trummor och Siouxsie Siouxs mässande stämma fångade in åhörarna i en väv av suggestiva rytmer.

När jag tittar på klippet ovan slår det mig – den här pärlan från 1983 låter inte alls långt ifrån Lykke Lis kommande platta (läs recension av den som kommer i Skånskan på onsdag).

* * *

Fenix Underground var för övrigt ett riktigt coolt ställe som låg vid Pioneer Square innan det tyvärr förstördes i jordbävningen 2001. Jag minns särskilt en väldigt svettig spelning med klassiska New York-skabandet The Toasters där jag stagedivade. Det händer inte så ofta nu för tiden.

* * *

Har Lady Gaga fått Jesuskomplex? Eller snarare Maria-komplex, kanske. I nya videon till Born this way som offentligjordes nu på eftermiddagen backar hon inte för de bibliska dimensionerna. Hon föder en ny ras; en ras helt utan fördomar. Men i sann dualistisk anda ger födseln också upphov till sin motsats – ondskans födelse.

Hur den är? Tja, nedtonad och diskret är väl det sista man tänker på när man när Gaga kommer på tal och videon kan knappast beskrivas som särskilt subtil. Det är avklätt, stora dansnummer, enhörningar och en rätt surrealistisk födelsescen. Lite Madonns på steroider och det känns ju rätt passande till en låt som lånat en hel del från Madonnas Express yourself.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=wV1FrqwZyKw]
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv