Nationella stereotyper

Rufus Sewell spelar Aurelio Zen. Foto: Scanpix

Allt är inte guld som glimmar. Inte ens bland de med all rätt  så hyllade brittiska tv-produktionerna.

När jag ser Kommissarie Zen undrar jag bara: Har BBC verkligen visat den här smörjan? Det är lika osannolika historier som i Morden i Midsomer men helt utan den seriens charm. Jag kommer osökt att tänka på en annan kommissarie på tre bokstäver: den fantastiska österrikiska kalkonserien Kommissarie Rex. Men även Kommissarie Rex hade en charm som saknas i denna orgie i nationella stereotyper. Och den var faktiskt lite rolig.  (För den som inte minns – eller har förträngt – den österrikiska serien kan tilläggas att kommissarie Rex var en schäfer).

Jag betvivlar inte att korruptionen är utbredd i Italien, att det finns en machokultur och en stor organiserad brottslighet med förgreningar högt upp i maktapparaten. Men när engelsmän gör en serie med detta i fokus, med engelska skådespelare som talar engelska, blir det mest löjligt.

Det är svårt att i dramats form försöka gestalta en annan kultur än sin egen. Det blir lätt en iscensättning av de fördomar upphovsmannen har om landet han skildrar och tonträffen blir sällan rätt. Är man i Frankrike går folk omkring med basker och en vitlökskrans över axeln till tonerna av chanson på dragspel, liksom. Är man i Tyskland så är det surkål, enlitersölsejdlar, lederhosen och oompa-oompa. Och är man i Italien så är det eleganta damer, snyggt skurna kostymer och korruption. Precis den fällan faller Kommissarie Zen i.

BBC som både visade och distribuerade serien släppte den efter den första säsongen om tre långfilmslånga avsnitt efter sviktande tittarsiffror. Förhoppningsvis blir det inte fler.

Fotnot: Rufus Sewell som spelar Aurelio Zen var 1989 med i sci-fi-rullen Dark City. Den, däremot, är riktigt bra.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv