Hooked på det stora C:et

Laura Linney som spelar Cathy Jameson i The Big C.   Foto: AP/Scanpix

Oavsett vad man tycker om melodifestivalen artar sig lördagarna till en alldeles utmärkta tv-kvällar den här våren (ja, jag kallar det våren – gör jag det bara tillräckligt mycket blir det säkert vår).

Först Downton Abbey, som jag redan hyllat här och sedan The Big C, vars andra avsnitt avslutades alldeles nyss.

Kan en komediserie (!) om en medelålderskvinna som precis har fått sin dödsdom – fjärde gradens melanom – verkligen vara något att ha? Kan den vara rolig? Kan den till och med vara livsbejakande?

Det stora c:et. Cancer. Man vrider sig inte direkt i skrattkonvulsioner när man tänker på det.

Men ändå: svaret efter två avsnitt förefaller vara ett definitivt ja. Cathy Jameson får reda på att hennes tid är utmätt och börjar… leva. Tonårssonen tar för givet att morsan blivit galen (han, liksom alla utom Cathy och hennes läkare, är omedvetna om hennes diagnos) när hon släpper taget om sitt inrutade förortsliv för ett betydligt friare förhållningssett till tillvaron. Skådespelerskan Laura Linney klarar balansgången mellan desperation, livslust och en ganska charmig galenskap alldeles strålande.

Det enda felet med serien är att avsnitten känns på tok för korta – trots att de håller standardlängd. Det är inte många komediserier som lämnar mig med den känslan.

Senaste nytt omTV
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv