Gangsterjazz

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=T6kz9guD_2k]

Sitter och recenserar jazz- och bossasångerskan Miriam Aïdas nya platta där hon tolkar den svenska visskatten. Exakt vad jag tycker om den kan ni läsa i tidningen imorgon (ett förhandstips: jag gillar det). Klippet ovan är från en äldre platta.

Skivan får mig också att minnas en rätt underbar spelning jag såg på jazzfestivalen Bangen i Sandviken 2003. På den tiden uppträdde Miriam Aïda med Joe Spinaci & the Brookolino Orchestra. Tyvärr hittade jag inga klipp på Youtube med den konstellationen men på bandets hemsida kan man lyssna på många av deras låtar. Till min stora glädje hittar jag också två spår från just den där Bangen-spelningen på sajten.

Riktigt lika glad blir jag inte när jag läser min egen recension från samma spelning på sajten. ”Inledande instrumentalnumret är ett riktigt rivjärn…”

Uttryckte jag mig verkligen så töntigt? Skäms på mig.

En riktigt bra spelning var det hur som helst. För en knapp timme kändes det som om man var förflyttad till en nattklubb i förbudstidens USA.

Eftersom jag inte hittar något klipp av ”Mambo Italiano” med Miriam Aïda tillsammans med Joe Spinaci & the Brookolino Orchestra får det bli ett med originalsångerskan istället.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=bzUfmh3G9AE]
Senaste nytt omJazz
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv