Sent ska syndaren vakna!

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=30uG9fRTF-4]

Det var ju Grammy-gala i helgen och branchen prisade i vanlig ordning sig själv.

I anslutning till galan delades även ett lifetime achievement award ut till ett antal förtjänta legendarer, däribland Dolly Parton, The Kingston Trio (de med ”Greenback dollar) och Julie Andrews (hon i Sound of Music).

Mest välförtjänt av alla pristagarna var dock The Ramones.

Till skillnad från Parton och de andra har de aldrig fått någon vanlig Grammy, detta trots att få – om ens något – band har haft lika stor inverkan på populärkulturen som dem.

Jag läste någonstans att The Ramones var tragiskt felkategoriserade. De kallades för punk men var ett klassiskt popband, om än i lite hårdare och snabbare tappning. Det är både sant och helt fel samtidigt.

Visst är det pop. Men: Ramones är det genredefinerande punkbandet. De satte uniformen med de nästan löjligt tajta jeansen, de svarta bikerjackorna och de svarta solbrillorna. De satte soundet med popmelodier och motorsågsgitarrer. Och de satte fuck you-attityden som gjorde dem omöjliga på Grammy-galor.

Men nu när de tre tongivande medlemmarna, Joey, Johnny och Dee Dee, samtliga är döda kan branchen prisa dem och ändå gå säkra. Sent ska syndaren vakna.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.