R.I.P. Gary Moore

Gary Moore är död. Jag får nyheten när jag sitter och tittar på BBC World. Medan bilderna på tv:n handlar om upproret i Egypten rullar kvällens andra nyheter på listen i rutans nederkant. Där står det. Det kommer som något av en chock.

Det var ju bara i somras som jag såg honom. Han spelade hårdrock igen. Gitarrspelet var bländande. Out in the fields, Empty rooms, Over the hills and far away. Musiken jag själv lyssnade så mycket på när jag 15. Jag älskade på det sätt han plockade in folkmusiken på albumet Wild frontier som gick het på stereon hemma i pojkrummet. De senare bluesövningarna var jag dock inte lika förtjust i. De var lite för tekniska för genren.

Som hårdrocksgitarrist, däremot, kom hans bländande teknik fullo till sin rätt. Hans spel var kraftfullt men ändå nyanserat, för att inte säga vackert. Redan innan folkmusikflörten på Wild frontier var det inga svårigheter att spåra Moores keltiska rötter. Däri låg mycket av hans egenart; i det Irländska arvet och i kombinationen mellan det lyriska och det hårda.

Gary Moore var inte gammal, bara 58 år, när han dog; inte känd för att ta en massa droger. Jag vet inte dödsorsaken men han var inte en av de där man bara väntar på ska trilla av pinn.

”He was so robust, he wasn’t a rock casualty, he was a healthy guy” säger Eric Bell, som Gary Moore ersatte som gitarrist i Thin Lizzy, till BBC.

Framförallt kändes det som att han – efter många år i skymundan – hade mycket kvar att ge. Jag ondgjorde mig i min recension av Sweden Rock-spelningen i somras över att det var lite för mycket nya ännu osläppta låtar på spelningen. Vi får hoppas att de där osläppta låtarna har spelats in så att vi får chansen att bekanta oss med dem i efterhand för det var inget fel på dem. Han var ju där han skulle vara: tillbaka i hårdrocken.

Nu möter han förhoppningsvis polaren Phil Lynott igen på the great gig in the sky.

Min recension från Gary Moores Sweden Rock-spelning kan ni läsa här.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv