Thin Lizzy???

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=tIvnrmVrq9A]

För en liten stund sedan damp det ned ett mejl från Sweden Rock. Thin Lizzy kommer till sommarens festival.

Thin Lizzy?

Nä, det gör de naturligtvis inte. Inte det riktiga Thin Lizzy. Ett Thin Lizzy utan Phil Lynott vore ju som ett Dio utan, eh, Dio. Som Creedence Clearwater Revival utan bröderna Fogerty (vänta lite, det finns ju). Eller som ett Motörhead utan Lemmy.

Det finns band som kan byta medlemmar. En del lyckas även med att byta sångare. Ett litet fåtal kan till och med ta ett kliv framåt med ny vokalist. Paradexempel på det senare är naturligtvis Iron Maiden, som bytte från Paul Di’Anno till Bruce Dickinson, och Fleetwood Mac efter att Peter Green lämnat bandet.

Sedan finns det band som är en viss medlem. Lemmy är Motörhead. Ronnie James Dio var Dio.

Thin Lizzy hade två faktorer som gjorde deras egenart. Dels är det soundet med de dubbla leadgitarrerna (som Iron Maiden lånade med framgång) och dels är det Phil Lynotts röst och personlighet. Och det är Lynnott som är den viktigaste.

Lyssna på det här spåret:

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Obg7QSm9e3w]

Lynott utan Lizzy – men med Mark Knopfler från Dire Straits. Han stod alldeles utmärkt på egna ben. Men tvärt om? I don’t think so. Det blir ju liksom bara ett coverband.

Phil Lynott har varit död i 25 år. Att turnera runt och kalla sig vid det bandnamnet ännu idag snuddar vid bedrägeri. Då är det betydligt hederligare att göra som de forna Rainbow-medlemmarna som turnerar runt med gamla Rainbowlåtar och kallar sig Over the Rainbow. Det är, men ändå inte.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.