Skivbranchens universalmedicin

Skivförsäljningen sjunker igen. Efter att ha stigit 2009 föll försäljningen av album 22,1 procent förra året. Försäljningen av singlar sjönk med mer än en fjärdedel, enligt en TT-artikel.

Vad är skivbranchens medicin för att råda bot mot detta? Hårdare tag mot fildelning, naturligtvis.
– Fildelningen av musik har nu planat ut efter att ha gått ner många kvartal i rad. Den har slutat sjunka och det finns tendenser till att den ökar igen, säger Ludvig Werner, vd för branchorganisationen Ifpi, till TT.

Enligt samma artikel steg skivbolagens intäkter från digital streaming, till exempel Spotify, med 160 procent. Totalt svarar den digitala försäljningen för 170 miljoner kronor. Den totala försäljningen av musik uppgår till 825 miljoner kronor.

Här skulle man ju kunna fråga sig om det faktum att allt fler lyssnar på sin musik via lagliga och betalda streamingtjänster inte är en större anledning till att skivförsäljningen sjunker än att fildelningen inte längre gör det. Dessutom kan tilläggas att 2010 var ett osedvanligt svagt skivår vilket också rimligtvis borde påverka skivbolagens intäkter.

Och är det verkligen rimligt att tro att fildelningen ska sjunka till noll? Annan brottslighet försvinner ju inte helt i och med att man lagstiftar emot den.

Men det är klart att det måste vara skönt att alltid ha någonting att skylla på när det inte går så bra som man tänkt…

UPPDATERING: Efter att jag skrivit det ovan fick jag syn på listan över förra årets tio mest sålda plattor på Kulturnyheterna. Melodifestivalenskivan toppar framför Så mycket bättre-plattan. Om det var det hetaste som släpptes 2010 så är det inte så konstigt att skivförsäljningen sjunker.

* * *

Köpte igår den norska skräckisen Död snö. Överst på dvd-omslaget står ett recensionscitat: ”Den bästa norska nazi-zombie-splatter-film som någonsin gjorts”. Verkligen? Hur många sådana filmer finns det? Det verkar som en ganska smal genre.

Älskar för övrigt den härligt hjärndöda taglinen: ”Eins, zwei, die!”

Den är helt i linje med andra pärlor i genren; “Welcome to the bloody countryside” och “Sleeps six. Bloody comfortably” (båda från The Cottage) eller min favorit “A romantic comedy – with zombies” (Shaun of the dead).

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.