Nytt på vaxrulle!

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=uqJ5N-EuxQM]

Den första maskinen som kunde spela musik var som bekant inte mp3-spelaren… Inte heller var det cd:n, lp-skivan eller stenkakan.

Nej, 1877 uppfann Thomas Alva Edison fonografen – den första maskinen för inspelad musik – som spelade vaxrullar om två eller fyra minuters längd. De sista rullarna tillverkades någon gång i slutet på 20-talet.

Bandet The men that will not be blamed for nothing, som jag tidigare berättat om på den här bloggen, tar sin steampunk på allvar. Följdaktligen sålde de sin första, och hittills enda, fullängdare i en specialversion med ett av spåren på vaxrulle. Förvisso bara i 40 exemplar, men ändå… Sådana initiativ måste uppmärksammas och hedras!

Med något bättre ljudkvalitet kan samma spår höras här. Man kan fråga sig om i vanliga fall betydligt stökigare TMTWNBBFN valde att spela in ett acapella-spår bara för att det skulle funka på vaxrulle…

* * *

Första artistsläppet från Way out west. Robyn och Fleet Foxes kommer. Sweet! Robyn var riktigt bra på WOW för två år sedan och Fleet Foxes, som jag inte sett, ska bli kul att se.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.