Six degrees of Buffy tVS

Foto: Scanpix, Grafik: Ralph Bretzer

För ett par år sedan gick jag igenom ett antal gamla poptidningar från 90-talet som jag hittat i en bortglömd kartong på vinden.

En av dem var ett nummer av klassiska tidskriften Select (kanske mest känd för att 1993 ha myntat begreppet britpop) som gavs ut mellan 1990 och 2000. I det aktuella numret hittade jag ett flödesschema som skulle bevisa hur popvärlden kretsade kring The Smiths-gitarristen Johnny Marr. Tveksamt bevisvärde förvisso men rätt kul.

Som i det närmaste fanatisk Buffy the Vampire Slayer-fan satte jag mig givetvis ned för att på liknande sätt bevisa att tv-världens kretsar kring Buffy och spin of-serien Angel. Resultatet ser ni ovan. Det är som sagt två år gammalt och därmed inte helt aktuellt.
Jag medger att den är lite (läs: mycket) svårläst men så fort jag har löst problemet med att ladda upp filer som är större än en megabyte ska jag ersätta den med en bättre upplöst bild… Klicka på bilden så blir den i alla fall lite mer lättläst.

* * *

På 80-talet fanns det en lek som kallades Six degrees of Kevin Bacon. Det gällde att hitta ett så nära samband som möjligt mellan en person och den då populäre skådespelaren Kevin Bacon. Den som hittade det närmaste sambandet vann.

Så är till exempel Buffy-skådespelerskan Sarah Michelle Gellar bara en generation ífrån Kevin Bacon eftersom de båda spelade tillsammans i filmen ”The air I breathe” från 2007.

För dem som är för lata för att göra uträkningen själv så finns den eminenta sajten Oracle of Bacon som gör det åt en.

* * *

Med avstamp i dessa något hysteriska utslag av fandom tänkte jag lägga till en ny feature i alla mina inlägg som handlar om tv: en Buffy-faktor. Den ska tala om hur många generationer bort från Buffy tv-serien i fråga är.

Kevins Buffy-faktor skulle därmed bli två enligt logiken: han spelade i ”The air I breathe” där Sarah var med som i sin tur spelar i Buffy, alltså två generationer bort.

* * *

Sajten Nerdapproved har för övrigt en rätt vild teori om att framgångsrika dramaserien Mad Men i själva verket är en reboot av kortlivade sci fi-serien Firefly. Se hur de resonerar här.

Firefly har Buffyfaktor 1. Serien är skapad av Joss Whedon som också ligger bakom Buffy. När det gäller skådissamband är de larvigt många.

Mad Men har Buffyfaktor 2. Christina Hendricks som spelar Joan i Mad Men spelade i ett avsnitt av Tru Calling där Eliza Dushku, som spelar Faith i Buffy, hade huvudrollen. (Man kan argumentera för Buffyfaktor 1 eftersom Hendricks även var med i ett avsnitt av Angel men den rollen är närmast att betrakta som en statistroll och bör därmed inte räknas).

* * *

Fotnot. När jag skriver britpop protesterar stavningskontrollen på min dator och föreslår i stället bristpop, vad tusan det nu är.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv