Nostalgisommar

Snön ligger vit på taken men ändå börjar det rycka i festivalnerven. Idag släppte Way out West biljetterna och offentliggjorde datumen (11-13 augusti) (Inga band presenterade ännu). Samtidigt släppte Sweden Rock nytt band till sommarens festival: The Damned.

Sweden Rock artar sig riktigt lovande måste jag säga. De stora kanonerna finns där. Ozzy solo och Judas Priests sista spelning på svenska mark. Yeah! I’ll be there. Saxon ska bli kul att se också.

För mig personligen är dock cowpunkarna Jason & the Scorchers (återförenade och förstärkta med malmöpågen Pontus Snibb, till vardags i Bonafide), The Damned och Joan Jett mest lockande. Jason & the Scorchers var ett av mina favoritband på 80-talet och Jason Ringenberg har fortsatt att göra utomordentlig musik på egen hand.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=P9uRjbE9qFU]

Och The Damned… Ja. de är inte, som SRF skriver i sitt pressmeddelande, punkens första viktiga brittiska band. Inte om man inte struntar i att räkna med Sex Pistols som ju bildades redan 1975. The Damned bildades året därpå.

Men trots allt – de var först med mycket. De var först av de brittiska punkbanden med att släppa singel, först att släppa album, först att splittras och först att återförenas. Det är hur som helst en spelning jag inte vill missa.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=WaOraUh1AyM]

Och så har vi då Joan Jett & the Blackhearts.Det kommer att bli en nostalgifest av sällan skådade mått, inte minst i ljuset av det nymornade intresset för The Runaways. Är hon hälften så bra som hon var på Hultsfred 1990 så är jag nöjd. (Damn, det kommer att vara 21 år sedan nästa sommar… Hjälp!)

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=uW_HCdU-qEY]
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.