Nordkorea i serieform

Guy Delisle möter nordkoreansk tulltjänsteman. Klicka på bilden för att förstora!
I takt med att Nordkorea fortsätter att gäcka omvärlden med sina märkliga utspel blir den tillslutna diktaturen både mer sorglig och fascinerande. Inga nyhetssändningar med sedvanligt knapphändiga vittnesmål och strimlor av svårtydd information kan mäta sig med inblicken som den kanadensiske tecknaren Guy Delisles ”Pyongyang – A Journey In North Korea” (2003) ger.

Det här är en slags dagboksskildring i serieform av Delisles två månader långa vistelse i den nordkoreanska huvudstaden. Hans bagage består passande nog bland annat av George Orwells ”1984”. Annars brottas Delisle med byråkrati och inte minst monotoni och tristess – underbart träffsäkert skildrad i Delisles avskalade, grådaskiga teckningar.

Detaljer som den tassande men ständigt närvarande nordkoreanske guiden blir till slut smått komiska, men samtidigt vilar något djupt obehagligt alldeles under den polerade ytan, bakom den bisarrt påkostade och överdrivet upplysta tunnelbanan (i övrigt ger glödlamporna inte mycket sken ifrån sig och på det 40 våningar höga hotellet där Delisle bor är bara våning åtta upplyst) och hyllningarna till De Stora Ledarna i form av jättestatyer i valv som ska klara ett kärnvapenanfall. Läs, nu!

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv