Galor är som galor är

Foto: Emilia Olofsson

Så är det: Galor är som galor är, Peter Jihde är som Peter Jihde är.  Framför allt: TV4 är som TV4 är. Att man kräks över reklaminslagen och den inbäddade egenreklamen när högsta hönset Jan Scherman kommer in inför utdelandet av kanalens webbplats Fotbolsskanalens specialpris får man liksom köpa.

I sin genre får väl årets upplaga av Fotbollsgalan väl ändå anses vara helt okej. Två timmar är en rätt lagom tid för ett sådant program. Vi gick rappt från vinnare till vinnare utan onödiga longörer – om man inte räknar reklamavbrotten. Talen höll sig dessutom inom rimliga tidsgränser.
Bäst var Therese Sjögrans, där hon berättade om sin styvfar som betyder mycket för henne. Hon berättade bland annat anekdoten om när han lovade henne 100 kronor per mål hon gjorde i en match:
– Då gjorde jag elva stycken, berättade hon och fortsatte med adress till sin målvaktstränare:
– Så testa att lova mig pengar nästa gång vi tränar avslut.

Så har vi det där med artisterna som uppträdde. Det verkade nästan som om någon tänkt till lite. Först ut Joel Alme, Magnus Carlsson och Svante Thuresson – alla med dokumenterat fotbollsintresse och sina respektive klubbhalsdukar om halsen – som gjorde Bill Withers finfina ”Lean on me”. Bra, även om Joel Almes tonträff kanske inte var den allra bästa.

Sedan: svensk popmusiks stora vattendelare, Hoffmaestro. Älskade av publiken och hatade av kritikerna. Själv har jag lite svårt att förstå varför de väcker så starka känslor. Jag ska villigt erkänna att jag inte lyssnar speciellt mycket på dem, deras musik verkar inte vistas i de miljöer där jag tillhör inventarierna.

”Ibracadabra” som de körde på Fotbollsgalan lät som en (väldigt) urvattnad version på Manu Chao och Che Sudaka (som jag gillar). Inte särskilt mycket att hetsa upp sig över – eller irritera sig på för den delen. Själva föremålet för låten, Zlatan så klart, såg ut att gilla det i alla fall. Men det är klart, det är alltid kul att bli hyllad.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv