Efterlängtad Adele

Foto: Scanpix

Då 19-åriga Adele var inget annat än en popsensation när hon debuterade 2008 med plattan ”19” och den fantastiska singeln ”Chasing pavements”. Trots sin ungdom visade hon upp stor musikalisk mognad och en fullt utblommad, modern soulröst.

Äntligen är det dags för en uppföljare. 24 januari är det tänkt att plattan  som logiskt nog är döpt till ”21” ska släppas. En dryg vecka dessförinnan släpps singeln ”Rolling in the deep” som beskrivs som en ”dark bluesy gospel disco tune”. Bakom rattarna i studion sitter bland annat den legendariske producenten Rick Rubin, vilket borgar för kvalitet.

Efter att ha lyssnat på ”Rolling in the deep” kan jag bara säga att den lugnar eventuella farhågor om att hon inte skulle kunna följa upp succén med debutplattan. Låten har ett sjuhelsikes driv och Adele spelar ut hela registret bakom mikrofonen. Det låter tidlöst och modernt samtidigt. Det känns inte som en slump att hon själv nämner artister så olika som Wanda Jackson, Yvonne Fair, Andrew Bird, Mary J Blige, Mos Def, Elbow, Tom Waits och Kanye West som influenser till plattan.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv