Pilsner, punk & poesi…

…är namnet på en samlingsplatta med Göteborgska orginalpunkarna Attentat. Och fredagskvällen blev just det. Pilsner, punk och poesi.

Attentat återförenades i somras för en kort vända i samband med släppet av nya samlingsplattan ”Attentat är bäst”. I går gjorde de första och enda ”riktiga” spelningen på hemmaplan på sju år. Det dessutom på Musikens Hus i hemkvarteren i stadsdelen Majorna.

Det var tokutsålt och bara en rejäl tur gjorde att jag kom in. Stället var packat, förbanden – unga En svensk tiger och inte fullt lika unga falupunkarna P-Nissarna – var bra. Och så Attentat då…

Återföreningar kan ju lätt vara lite patetiska när både band och publik ska återuppleva sina glory days. Av detta märktes intet på Musikens Hus. Jönsson, Crippa och kompani var heltaggade och lät faktiskt oförskämt bra. Publiken, som hade en överraskande åldersspridning, var oförskämt bra den också. ”Ge fan i mej”, ”Rudebecks & Sam” (döpt efter två Göteborgsskolor med rykte om sig att vara för de bättre bemedlade) och ”Manskomplex”…

Låt oss säga så här: idag är min röst sönderskriken och kroppen sönderpogad (heter det så när man dansat pogo så det gör ont i hela kroppen?). Och jag som brukar ta det lugnt på spelningar… Istället fann jag mig mitt i moshpitten och röjde som i fornstora dar.

Enda felet med spelningen var att de inte körde ”Lucy & jag”. Förvisso inte en av deras mer klassiska låtar men definitivt en av mina favoriter, inte minst som den utspelar sig i mina hemkvarter.

Om ni fråga mig så är ”Ge fan i mej” alla tiders mesta svenska punklåt. Kul drag att ha med sin son på scen när man kör hatlåten till vuxna som man skrev när man var sjutton.

Som Christer Blomgren i Troublemakers, ett annat smått legendariskt punkband från Göteborg, sa på en spelning för ett par år sedan: punk handlar inte om hur många nitar man har utan om att aldrig någonsin bli vuxen. Amen.

Senaste nytt omPunk
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv