Walkman har gått ut

Foto: Scanpix

2010 är uppenbarligen året då eror tar slut. Hultsfred kastade in handduken i somras och nu kastar Sony in Walkmanen i historiens glömska efter 31 år.

Det fanns en tid när en freestyle – remember them, boys and girls, det var stenålderns motsvarighet till mp3-spelaren – var höjden av lycka inslagen under julgranen. Och allra bäst var det om paketet innehöll originalet: Sony Walkman.
Själv gick jag jämt omkring med hörlurar (dock oftast med spelare av billigare fabrikat) under större delen av 80-talet.

Jag minns att jag till slut fick en riktig Walkman. Det var den stora gula undervattensmodellen. Jag vet inte riktigt varför jag fick just en undervattensfreestyle, jag kan inte minnas att jag någonsin hade den i närheten av vatten. Jag älskade den högt och ärligt ända tills den totalt utsliten föll i bitar.

Japanska IT Media rapporterar nu att produktionen av Walkman upphörde i april i år. (Uppsnappat via PC för alla)

Nu gör jag som alla andra och lyssnar på musik av betydligt högre ljudkvalitet i min telefon. Det hade jag inte väntat mig i mitten av 80-talet. Å andra sidan hade jag då nog trott att vi skulle ha flygande bilar till 2010, allra minst…

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv